Samowłączające się światła pozycyjne.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toretto3
    Classic
    • 2007
    • 21

Ogolnie chyba macie racje, ze jest wszystko w porzadku. Teraz tak po obserwowalem i nie widze jakis anomali. Po prostu zmylil mnie brak wyswietlanych cyferek. Ale teraz sobie przypominam, ze przewaznie je widzialem na zapalonym silniku lub zaraz po zgaszeniu.
    A po zgaszeniu cyferki sie pala, az do momentu kiedy napicie zrowna sie z tym z akumulatora i w tedy gasna.
  • hsurim
    Elegance
    • 2006
    • 788
    • Kia
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Witam !

Otóż, po przekęceniu stacyjki, po kilku sekundach słychać delikatne pyknięcie i zapalają mi się pozycje, ale bez oświetlenia deski, oraz pozostałych elementów wyposażenia w kabinie.
    Kiedy przekręcę wyłącznik świateł na pozycję, wówczas (przy włączonym silniku) pozycje świecą się jaśniej i jednocześnie mam podświetlone elementy wnętrza. Jak wyłączę pozycje, to ponownie świecą się nieco słabiej - wewnątrz oczywiście wszystko gaśnie.

Otóż powyższy problem mam nieco bardziej złożony.
    Pojawił się on (zauważyłem go) po wymianie rozrządu, wraz z jednoczesnym spadkiem mocy.
    Myślę, że spadek mocy nie jest (raczej) spowodowany złym kątem wtrysku, bo nawet w pierwsze przymrozki palił i nadal pali na dotyk.
    Już nawet zapomniałem jak dymi po mocniejszym wciśnięciu gazu. :cry:
    Na 5 biegu pokazuje spalanie max 6,5 - 6,8 l/100 km - jakby coś ograniczało podawanie paliwa (???) :?
    W ruchu miejskim nie jest tragicznie z jazdą, ale w trasie się nie da swobodnie wyprzedzać.

Za każdą sugestię będę wdzięczny. Pozdrawiam.
    Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wpinałeś się już komputerem, by sprawdzić czy są jakieś usterki?
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Ponury
        Drive
        S_OCP Member
        • 2007
        • 57

Uczynny znajomy, po moim zakupie octy, doradzał mi, żebym udał się do serwisu i poprosił o przestawienie w komputerze włączania świateł drogowych po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Miały się włączać tylko światła, żadnych innych oznak - kontrolka, deska ciemne.
        Może coś w tym kierunku? Grzebiąc w komputerze coś przestawili niechcący.

Ponury
        Octavia Tour Ice+ 1.6
        Garmin nuvi 250W
        President Walker + Alan ML-145 + reflektometr

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ponury, Ja mam tak zrobione w OII. Ale to chodzi o światła dzienne, a nie drogowe. Poza tym kontrolka od świateł się świeci. Wszystko inne ciemne z wyjątkiem climatronica.

Komentarz

• hsurim
            Elegance
            • 2006
            • 788
            • Kia
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Dzięki za reakcje na mój problem.

Nie, nie wpinałem się (jeszcze) komputerem. Wiem, że to zapewne byłoby najlepszym wyjściem, ale nie znam zaufanego miejsca w mojej okolicy.
            Jeśli ktoś mógłby mi polecić, to baardzo proszę.

Zmieniając rozrząd, ten człowiek nie grzebie aż tak głęboko. Dokonuje samych napraw mechanicznych, tak więc raczej nic nie grzebał przy oprogramowaniu.
            Na początku sądziłem, że ta jego niemoc, to źle ustawiony (przestawiony) kąt wtrysku. Ale po porównaniu objawów opisywanych przez innych w tematach o tym kącie, doszedłem do wniosku, że raczej to nie występuje u mnie, bo świadczy o tym chociażby fakt, że pali na dotyk.
            Z resztą- jak już zaznaczyłem - zupełnie nie dymi i to nawet jak mu wcisnę do samej podłogi. Czyli nie dostaje dostatecznie dużo paliwa.

Same te światła nie są w zasadzie uciążliwe. Poruszyłem to w tytule, ponieważ może to być objaw (typowy z tych dziwnych) z "serii" : kontrolka żarzenia i wyłącznik stopu

Co do tych świateł, to nigdy wcześniej nie zauważałem tego. A trudne to nie jest, bo chociażby wracając do domu - jak już jest ciemnawo - zawsze wpierw wyłączam światła a dopiero później silnik i wówczas bym zauważył palące się pozycje.

Nie wykluczone, że te obydwa objawy zbiegły się i nie są zależne od siebie w jakikolwiek sposób.

p.s.: czyżby nastąpiła np. podmianka komputera - możliwe to byłoby ??????
            Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Zamieszczone przez shado
              Ponury, Ja mam tak zrobione w OII. Ale to chodzi o światła dzienne, a nie drogowe. Poza tym kontrolka od świateł się świeci. Wszystko inne ciemne z wyjątkiem climatronica.
              A to w OII mamy swiatla dzienne :roll: Ja caly czas myslalem, ze to sa caly czas tylko swiatla mijania Swiatla drogowe to tzw dlugie
              Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, a moim zdaniem to światła dzienne. Stań w nocy pod ścianą i włącz te "dzienne" włączające się automatycznie, a potem przełącz ręcznie na mijania. U mnie widać różnicę w jasności świecenia. Te "dzienne" świecą trochę słabiej.
                Do tego dochodzi brak podświetlania w środku- więc jak dla mnie są to światła do jazdy dziennej.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

shado, Xenon swieci tak samo, moze ja nie widze roznicy Tak podswietlenia w srodku nie ma.

Te swiatla mozna ustawic tak, ze beda swiecic tylko swiatla mijania z przodu, bez postojowych z przodu oraz oswietlenia tylu.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, ja nie mam niestety xenonów i u mnie widać różnicę. Plusem tych świateł jest także to, że nie działają wtedy spryskiwacze reflektorów. Szukam kogoś kto mi je wyłączy na stałe.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

shado, Mozna to bardzo latwo sprawdzic. Jedyna mozliwoscia jest to, ze swiatla swieca na dwoch roznych napieciach. Trzeba by wlaczyc je same z automatu sprawdzic napiecie na lampie jakie VAG pokazuje, a potem wlaczyc recznie i znow sprawdzic.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, tak właśnie zamierzam zrobić. Jak tylko sprawdzę to dam znać.

Komentarz

• pawel271182
                          Drive
                          • 2007
                          • 62

Zamieszczone przez shado
                          Maicroft, ja nie mam niestety xenonów i u mnie widać różnicę. Plusem tych świateł jest także to, że nie działają wtedy spryskiwacze reflektorów. Szukam kogoś kto mi je wyłączy na stałe.
                          Polecam usunięcie bezpiecznika numer 36 (zobacz w instrukcji oznaczenie bezpieczników u mnie jest to na stronie 302) i zapomnisz o tym dziadostwie zna zawsze

I przy okazji mam pytanko czy można włączyć automatyczne włączanie świateł w octavi 2 tylko przestawiając coś w komputerze czy trzeba zakładać dodatkowe urządzenie.

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez pawel271182
                            czy można włączyć automatyczne włączanie świateł w octavi 2 tylko przestawiając coś w komputerze
                            mozna
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• pawel271182
                              Drive
                              • 2007
                              • 62

Zamieszczone przez szkoda
                              czy można włączyć automatyczne włączanie świateł w octavi 2 tylko przestawiając coś w komputerze
                              mozna
                              W serwisie powinni mi to zrobić bez problemu?
                              Będą się załączały chwile po odpaleniu samochodu?

Komentarz

• milleniusz
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 186

W serwisie powinni mi to zrobić bez problemu?
                                Będą się załączały chwile po odpaleniu samochodu?
                                Ad. 1. To zależy jaka suma będzie stanowić dla Ciebie problem. :szeroki_usmiech
                                Jeśli poprosisz o to przy okazji, kiedy i tak grzebią w komputrze, to powinni zrobić za darmo.

Ad. 2. Nie, tak dobrze nie ma. Zapalają się od razu po włączeniu zapłonu (przekręcenie kluczyka), więc odpalasz już na zapalonych, co nie przedłuża życia żarówkom.

Muszę sprawdzić hipotezę shado, o tym, że wtedy światła świecą słabiej niż mijania, bo moim zdaniem świecą tak samo (zawsze odpalam w ciemnym garażu, więc chyba bym zauważył). Jak zweryfikuję, to dopiszę.

Komentarz

• shado
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 5315
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

milleniusz, no właśnie ja jakoś nie miałem okazji jej potwierdzić, ale dalej ją podtrzymuję. :szeroki_usmiech

Komentarz

• tomekjmopl
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1187
                                    • Opel
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez milleniusz
                                    Muszę sprawdzić hipotezę shado, o tym, że wtedy światła świecą słabiej niż mijania, bo moim zdaniem świecą tak samo (zawsze odpalam w ciemnym garażu, więc chyba bym zauważył). Jak zweryfikuję, to dopiszę.
                                    Ja się z tym zgodzić nie mogę - intensywność świecenia jest IMO taka sama - czy używam opcji skandynawskiej, czy też zapalam światła "normalnie" :wink:

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

milleniusz, Zasadniczym plusem przynajmniej przy xenonach jest to ze fakt lampy zapalaja sie po przekreceniu kluczyka, ale nie gasna przy kreceniu kluczykiem.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• tomekjmopl
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1187
                                        • Opel
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

milleniusz, Zasadniczym plusem przynajmniej przy xenonach jest to ze fakt lampy zapalaja sie po przekreceniu kluczyka, ale nie gasna przy kreceniu kluczykiem.
                                        Może i nie gasną, ale na pewno ciut przygasają na krótką chwilę ....

Komentarz

• milleniusz
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 186

Zamieszczone przez Maicroft
                                          No bo palnik ksenonowy ma większą bezwładność niż lampa żarowa. Ale też ewentualne mrugnięcie nie ma chyba wpływu na jego żywotność, a żarówce życie skraca, bo zwykle się przepalają przy włączeniu - jeśliby świateł nie wyłączać i nimi nie trząść, to pewnie by świeciły latami.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

milleniusz, Tak, ale tu w ogole nie zachodzi moment, ze swiatlo gasnie chociaz na ulamek sekundy. A takie cos mam w OI, gdzie jak wlacze swiatla, a potem uruchomie samochod, to swiatla zapalaja sie dwa razy.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• milleniusz
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 186

No więc zrobiłem dziś test i rzeczywiście "światła dzienne" świecą słabiej niż zwykłe mijania. Bardzo niewiele słabiej, więc oszczędność mocy pewnie jest żadna, ale za to żarówki mają lepiej, bo z tego co pamiętam obniżenie napięcia o 5% względem znamionowego wydłuża życie żarówki dwa razy. No ale, tak jak pisałem wcześniej, w przypadku tej opcji za każdym razem odpalamy silnik na włączonych światłach, które wtedy lekko przygasają. Więc w sumie nie bardzo wiem jaki byłby bilans oszczędności na żarówkach.

Jeśli chcecie sprawdzić sami (kto ma aktywną tę opcję), to trzeba zasłonić deskę rozdzieczą, włączyć silnik i pobawić się pokrętłem. To działa tylko przy włączonym silniku. Zasłonięcie deski po to, żeby móc zobaczyć różnicę, w przeciwnym wypadku widzimy tylko włączenie podświetlenia zegarów.

Jeśli ktoś ma odpowiedni sprzęt, to wartoby zmierzyć napięcie na żarówkach.

shado, szacuneczek. :szeroki_usmiech

Komentarz

• slawek123
                                                Classic
                                                • 2008
                                                • 2

moglibyście mi podpowiedziec... jak wyłączyć włącanie świateł mijania przy otwieraniu drzwi od samochodu... a i jeszcze jedno czy w wersji elegance znajde czujnik deszczu i zestaw głośnomowiacy?

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Zamieszczone przez slawek123
                                                  . a i jeszcze jedno czy w wersji elegance znajde czujnik deszczu i zestaw głośnomowiacy?
                                                  No tak troche dziwne pytanie. Albo sie cos zamowilo i jest w wyposazeniu albo nie.

Jedno i drugie jest opcja, tak wiec :roll:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...